PRP Uygulaması ve PRP Tedavisi Nedir?
Prp ismi ingilizce Platelet Rich Plasma teriminin baş harflerinden gelen bir kısaltmadır. Kanın bir kısmından elde edilen ve normale göre daha yoğun miktarda trombosit içeren bir sıvıdır. Elde edilmesi amacıyla hastadan kan alınır ve özel tüplerde işlemden geçirilerek trombosit dediğimiz kan hücreleri ayrıştırılır.
Bu hücreler vücutta bir yaralanma olduğunda ilk bölgeye giden hücrelerdir ve tamir ve yeniden yapılanma sürecinde önemli rol oynayan büyüme faktörlerini içerirler. Prp etkinliği fark edildikten sonra dokuların yenilenmesini gerektirecek digger hastalıklarda da kullanılmaya başlanmıştır. Estetik cerrahi alanında tüm dünyada cilt yenilenmesi, saç dökülmesi durumlarında etkinliği gösterilmiştir.
Özellikle 35 yaş sonrası cildin kendini yenileme kapasitesi azalmaktadır, bu yaştan Önce de güneş, sigara ve diğer etkenlere bağlı oluşan cilt ve saç rahatsızlıklarında cildin tamiri gerekebilir. Prp bu durumlarda mutlaka akılda tutulmalıdır.
PRP tedavisi uygulamasının kaç seans uygulanacağı hastanın yaşı, ciltteki veya saçtaki hasarın yoğunluğu gibi bazı faktörlere bağlıdır. Sıklıkla daha yoğun bir başlangıç tedavisinden sonra daha geniş aralıklı bir idame tedavisi planlanır.
Uygulama öncesinde hastadan kan alınır ve lokal anestezik krem uygulanacak bölgeye sürülür. Prp hazırlandıktan sonra mikroiğneleme (napaj) cilt altına bolus enjeksiyon, veya maske şeklinde uygulanabilir. Geçici bir kızarıklık ve morluk olabilir. Sıklıkla ağrılı bir işlem değildir. Prp uygulamasının dermapen, altın iğne radyofrekans uygulamalarıyla etkinliği artmaktadır bu işlemlerle beraber uygulanabilir.
Uygulama sonrası nemlendirici ve güneş koruyucular kullanılabilir.